Uusi vai käytetty auto – Vinkkejä auton hankintaan ja rahoitukseen

Auton sanotaan olevan kaikista sijoituksista huonoin, mutta mihin väite oikeastaan perustuu? Miten auton hankinta kannattaa rahoittaa ja millainen auto ylipäätään on järkevää ostaa? Jos etsit uutta autoa ja kaipaat tietoa eri rahoitusvaihtoehdoista, olet tullut oikeaan paikkaan. Tässä artikkelissa kerromme erilaisista rahoitusvaihtoehdoista ja siitä, miten teet autosta myös sijoituksena kannattavan.

Mihin autoa ylipäätään tarvitsee?

Jos asut pääkaupunkiseudulla tai suurehkossa suomalaisessa kaupungissa, täysin relevantti kysymys on, tarvitsetko autoa ollenkaan. Autosta koituu nimittäin melko paljon ylläpitokustannuksia, esimerkiksi vakuusmaksuja ja katsastuksia, vaikka et ajaisikaan autolla juuri lainkaan. Huoltoja puolestaan täytyy tehdä lähinnä ajetun kilometrimäärän mukaan, ja toisaalta huoltojen määrä ja varaosien hinta ovat jossain määrin merkki- ja mallikohtaisia asioita. Myös polttoaine on melko arvokasta, joten huvikseen tuskin kukaan autolla enää ajelee.

Auton hankkiminen on perusteltua, jos työmatkasi on pitkä ja jos työaikasi vaihtelevat paljon. Julkinen liikenne on usein edullisempi ja ekologisempi vaihtoehto, joten tutustu julkisen liikenteen aikatauluihin ja pohdi, voisitko sittenkin hoitaa liikkumisesi julkista liikennettä käyttäen. Jos matka työ- tai opiskelupaikallesi on alle 10 kilometria, voit harkita myös polkupyörän käyttöä. Pyörällä lyhyehkö matka taittuu yleensä helposti ja samalla kuntosi kasvaa kohisten.

Uusi vai käytetty auto?

On lähes ikuisuuskysymys, kannattaako ostaa uusi vai käytetty auto. Valitettavasti kysymykseen ei ole yhtä ainoaa oikeaa vastausta, ja autosta koituviin kustannuksiin vaikuttaa myös se, miten paljon autoa käytetään. Sanotaan, että uuden auton arvosta putoaa vähintään kolmasosa pois siinä vaiheessa, kun auto ajetaan autoliikkeestä ulos. Tämä arvio on liioiteltu, mutta totta on, että tutkimusten mukaan uuden auton arvo puolittuu jopa 3-4 vuodessa ostohetkestä. Yli 10 vuotta vanha kulkupeli on ehkä edullinen ostaa, mutta toisaalta se kuluttaa polttoainetta uutta autoa enemmän ja korjauskustannusten määrä voi olla hyvinkin suuri. Lienee perusteltua ajatella, että järkevintä olisi ostaa noin 3-5 vuotta vanha auto. Tämä vaihtoehto sopii erityisesti paljon autoileville, joilla polttoaineiden kustannukset muodostavat merkittävän osan auton kokonaiskustannuksista.

Mistä auto kannattaa ostaa?

Voit ostaa auton autokaupasta, netin myyntisivustolta tai suoraan yksityishenkilöltä. Myös ulkomailta ostaminen on vaihtoehto. Vaikka auton ostopaikan valintaan vaikuttaakin merkittävästi se, millaisen auton olet ostamassa, ei ole yhdentekevää, mistä autosi ostat. Jos havittelet käytettyä autoa, muista, että autoliikkeiden on myös tienattava elantonsa eli käytännössä otettava osuutensa auton hinnasta. Auton ostaminen virallisesta autoliikkeestä tuntuu monesta menopelin hankintaa suunnittelevasta luotettavimmalta vaihtoehdolta, mitä se toki monesta näkökulmasta tarkasteltuna onkin. Jos tekninen tietämyksesi on riittävä, voit ostaa auton suoraan edelliseltä omistajalta ilman pelkoa huijatuksi tulemisesta.

Merkin ja mallin valinta

Lähes jokaisella autoilevalla on omat suosikkimerkkinsä. Se, mihin jonkin automerkin suosio yksilötasolla perustuu, onkin usein enemmän makuasia kuin absoluuttinen totuus tietyn merkin tai mallin paremmuudesta. Ennen auton hankintaa kannattaa ainakin miettiä auton kokoa. Kuinka monta ihmistä ja kuinka paljon tavaroita autoon tulee mahtua? Valikoima on laaja 2-paikkaisista 7-paikkaisiin perheautoihin ja edelleen pikkubusseihin. Onko sinulla kenties lemmikki, jonka kuljettamiseen autossa pitäisi olla tilaa tai kuljetatko takakontissa harrastusvälineitä säännöllisesti? Jos auton on tarkoitus palvella sinua tai perhettäsi vielä vuosienkin päästä, ota huomioon elämäntilanteen muuttuminen, mahdollinen perheenlisäys ja lasten kasvamisen mukanaan tuomat haasteet. Esimerkkinä voidaan sanoa, että esimerkiksi kolmen turvaistuimen tai -korokkeen sovittaminen takapenkille ei ole mitään helppo tehtävä eikä se kaikissa automalleissa edes onnistu. Koon lisäksi toinen perustavanlaatuinen päätös on, haluatko autosi automaatti- ja manuaalivaihteilla. Tämä on useimmille vain tottumiskysymys, mutta joillekin se on tärkeä tekijä autoa valitessa.