Lainaa heti tilille – Näin valitse parhaan pienlainan

Onko budjetissasi aukko tai etsitkö rahoitusta johonkin suunnittelemaasi projektiin? Nykyään lainan hakeminen ja saaminen on helpompaa kuin ennen, voit nimittäin saada rahaa tilillesi jopa muutamassa minuutissa. Hätiköityjä päätöksiä raha-asioissa ei kuitenkaan kannata tehdä, sillä lainojen ehdoissa on merkittäviä eroja. Vertailu kannattaa ja vertailemalla eri lainatuotteita säästät aikaa, ja mikä parasta, selvää rahaa. Tässä artikkelissa kerromme, mitä kannattaa ottaa huomioon pienlainaa valitessa.

Milloin lainaa kannattaa ottaa?

Ei ole yhtä oikeaa ainoa totuutta siitä, minkälaisessa tilanteessa lainan ottaminen on hyväksyttävää ja oikea valinta. Harvat ihmiset ostavat esimerkiksi asuntoa tai autoa käteisellä, joten lainan ottaminen suuria hankintoja varten on hyvinkin tavallista. Myös elämän suuriin hetkiin, kuten häihin, otetaan usein rahoitusta ulkopuolelta. Myös häämatka on asia, johon ihmiset haluavat panostaa tavallista enemmän ja saattavat rahoittaa osan matkasta lainalla. Kodin remontointi ja uusien kodinkoneiden hankinta ovat tyypillisiä arkisia käyttökohteita lisärahoitukselle.

Vaikka suunnittelisit rahankäyttösi miten huolellisesti tahansa, elämässä voi tulla eteen tilanne, jolloin lisärahoitus on paikallaan. Lainan ottaminen ei tee sinusta huoletonta rahankäyttäjää tai epäkelpoa ihmistä. Oleellista on, että hoidat lainan maksun ajallaan ja maksusuunnitelman mukaisesti. Turhaa lainaa ei kuitenkaan kannata ottaa, joten on tärkeää arvioida tarvittavan lainan määrä realistisesti etukäteen. Lainaa ei pääsääntöisesti koskaan tulisi käyttää laskujen tai muiden luottojen lyhennysten maksamiseen. Jos sinulla on paljon pieniä lainoja, voi olla järkevää ottaa yksi uusi, suurempi laina ja maksaa kalliimmat pienet lainat kerralla pois. Pysy siis kartalla lainoistasi ja ota lainaa vain silloin, kun todella sitä tarvitset.

Millaisia lainoja on tarjolla?

Teknologian kehittymisen ja internetin yleistymisen myötä lainaa etsiville on tarjolla runsain määrin erilaisia lainavaihtoehtoja, joiden hakeminen onnistuu alusta loppuun saakka netin alustoilla. Jos tarvitset vain muutaman kymmenen tai sadan euron lainaa ja tiedät voivasi maksaa lainan lyhyen laina-ajan jälkeen kokonaisuudessaan takaisin, pikavippi saattaa sopiva sinulle. Vaikka pikavippien korkokustannukset ovat yleensä melko korkeita, markkinoilla on myös täysin ilmaisia pikavippejä lainapalvelun uusille asiakkaille.

Jos tarvitset suuremman määrän lainaa ja pidemmän laina-ajan, saattaa kulutusluotto olla sopiva ratkaisu sinun tilanteeseesi. Tarjolla on myös joustavia kulutusluottoja, joita voit nostaa käyttöösi tarpeesi mukaan. Maksat korkoa vain nostamastasi lainasta ja voit luottorajasi puitteissa nostaa rahaa käyttöösi milloin tahansa. Kulutusluottoja lyhennetään yleensä kuukausittain tietyllä summalla, ja kulutusluoton laina-aika voi olla jopa useita vuosia.

Miksi lainojen vertailu kannattaa?

Lainojen ehdoissa on suuria eroja, joten lainoja kannattaa ehdottomasti vertailla ennen hakemuksen tekemistä. Monet palveluntarjoajat, kuten MONEYBANKER.no, tarjoavat ilmaisia lainavertailuja luottoa etsivien käyttöön. Eri lainavaihtoehtoja vertaamalla säästät aikaa ja mikä tärkeintä, selvää rahaa. Useimmilla vertailusivustoilla lainat on koottu helposti luettavaan taulukkoon, jossa voit vertailla lainoja näppärästi esimerkiksi koron tai laina-ajan suhteen.

Kenelle lainoja myönnetään?

Vastuulliset lainanantajat myöntävät luottoja vain luottokelpoisille henkilöille. Pääsääntöisesti siis pieniä ja suurempia lainoja myönnetään vain henkilöille, joilla ei ole maksuhäiriömerkintöjä. Lainaa hakevan tulee myös olla täysi-ikäinen. Lisäksi hakijan on asuttava vakituisesti Suomessa, ja hänellä on oltava henkilökohtainen pankkitili sekä siihen liitetyt verkkopankkitunnukset. Lainahakemuksen tekeminen edellyttää usein rekisteröitymistä luottopalvelun käyttäjäksi, ja tunnistautuminen tehdään yleensä verkkopalvelutunnusten avulla.

Viime vuosien aikana ovat yleistyneet myös netissä toimivat vertaislainapalvelut, joiden toimintaperiaate poikkeaa oleellisesti muita lainatuotteita myöntävistä pankeista ja rahoituslaitoksista. Näissä palveluissa yksityishenkilöt antavat lainaa toisille yksityishenkilöille, ja palvelulla on vain eräänlainen välittäjän rooli. Vertaislainoissa lainantarjoaja päättää, millaisilla ehdoilla ja millaiselle henkilölle hän on valmis lainaa antamaan. Kun lainaa etsivän ja lainaa tarjoavan tarpeet kohtaavat, voidaan solmia lainasopimus.