Lainaa helposti netistä – Rahat heti tilille

Onko budjetissasi pieni aukko tai etsitkö rahoitusta remontin tai häämatkan tekemiseen? Rahantarve voi yllättää kenet tahansa, vaikka suunnittelisit talousasioitasi miten hyvin tahansa. Kodinkoneet ja autot hajoavat, sähkölasku voi olla suurempi kuin yleensä tai terveydenhoitomenot voivat moninkertaistua kuukaudessa. Tässä artikkelissa kerromme netissä haettavista lainoista, jotka sopivat sekä elämän pienten että suurten projektien rahoitukseen. Jos siis etsit lainaa, olet oikeassa paikassa.

Mitä pikavipit ovat?

Pikavipit eli pikalainat ovat netissä haettavia, lyhyen laina-ajan lainoja, joiden määrät vaihtelevat tyypillisesti muutamista kympeistä muutamiin satoihin euroihin. Lainat maksetaan yleensä kerralla takaisin laina-ajan päättyeessä, ja laina-ajat ovat yleensä viikosta korkeintaan muutamiin kuukausiin. Pikavippejä on kritisoitu niiden korkeista koroista, mutta markkinoilla on myös yrityksiä, jotka tarjoavat täysin ilmaista pikavippiä uusille asiakkailleen. Vaihtoehtoihin perehtyminen ja lainojen vertailu siis kannattaa, sillä voit saada lainaa jopa täysin ilmaiseksi.

Mitä kulutusluotot ovat?

Koska pikavippien korot olivat riistäytymässä käsissä joitakin vuosia sitten, asiaan puututtiin lakimuutoksella. Lailla turvataan nyt, että pienten, alle 2000 euron lainojen korot eivät nouse liian korkeiksi. Asiakkaiden etuja turvataan myös sillä, että lainanantaja on velvoitettu ilmoittamaan lainan kokonaiskustannusten määrän eli niin sanotun todellisen vuosikoron. Tällä taataan se, ettei kuluja voi siirtää esimerkiksi toimituskuluiksi tai nostoprovisioiksi.

Lakimuutoksen myötä monet yritykset muuttivat toimintaansa siten, että he luopuivat kokonaan pienistä vipeistä ja lisäsivät tarjontaansa suurempia yli 2000 euron kulutusluottoja. Kulutusluotot ovat yleensä joustavia lainoja, joita asiakas voi nostaa tililleen juuri silloin, kun hän rahaa eniten tarvitsee. Asiakkaalle myönnetään siis henkilökohtainen luottoraja, jonka puitteissa nostoja voi tehdä. Jokaisesta nostosta veloitetaan yleensä nostopalkkio, jonka lisäksi tilin hoitoon saattaa liittyä muita kuluja, kuten tilinhoitomaksuja.

Miten vippiä tai luottoa haetaan?

Suurinta osaa markkinoilla olevista pienlainoista ja kulutusluotoista voi hakea helposti ja kätevästi nettipalvelussa. Lainapalvelu voi olla auki ympäri vuorokauden, eli käytännössä voit hakea lainaa vaikka keskellä yötä. Lainapäätöksiä kuitenkin tehdään vain palvelujen aukioloaikoina, yleensä klo 7-23. Varsinkin suurempien luottojen tapauksessa hakemuksen liitteenä täytyy lähettää todistus tuloista, esimerkiksi palkkanauha tai eläkepäätös. Useat lainapalvelut käyttävät luottokelpoisuuden arviointiin myös automaattisia työkaluja, kuten Instantoria, joka poimii tulotiedot suoraan hakijan pankkitililtä. Hakemusprosessi kestää yleensä vain joitakin minuutteja, ja alustavan lainapäätöksen voi saada jopa minuuteissa hakemuksen lähettämisestä. Vippien ja kulutusluottojen eräs tärkeä etu ja syy niiden suosioon on nimenomaan hakemisen helppous ja nopeus.

Mitä hakijoilta edellytetään?

Kaikki pankit ja rahoituslaitokset myöntävät lainoja ja luottoja vain hyvän luottohistoriaan omaaville. Hakijalta edellytettävä ikä voi lainasummasta ja lainatuotteen tyypistä riippuen olla myös korkeampi kuin 18. Hakijalla on yleensä oltava myös suomalainen pankkitili, siihen liitetyt verkkopankkitunnukset sekä henkilökohtainen matkapuhelinnumero. Varsinkin suurempia lainoja haettaessa voi käyttää yhteishakijaa, jolloin myös myönteisen lainapäätöksen todennäköisyys on korkeampi kuin yksin lainaa haettassa.

Milloin lainaa on liikaa?

Jos sinulla on paljon luottoja ja lainoja, joiden lyhennykset lohkaisevat budjetistasi suuren osan, kannattaa lisälainan ottamista harkita hyvin tarkasti. Ylivelkaantuminen koskettaa yhä useampia suomalaisia ja hakuprosessin helppouden vuoksi moni ajautuu taloudelliseen ahdinkoon, joka ei parane lisää lainaa ottamalla vain talouden huolellisella suunnittelulla ja lainoista eroon pääsemisellä. Lainaa ei koskaan kannata ottaa muiden luottojen lyhennysten maksamiseen, varsinkaan silloin, jos tulotaso on jatkuvasti riittämätön lyhennysten hoitamiseen.

Jos taloudelliset asiat tuntuvat ahdistavilta ja epäilet olevasi ylivelkaantunut, tartu heti toimeen asian muuttamiseksi. Kulutusluotto on helppo ja kätevä rahoitusvaihtoehto monenlaisiin tarpeisiin, mutta käytä sitä harkiten ja pysy taloustilanteesi herrana.