Kerrytä omaisuutta – Vaurastu vakaasti

Oletko miettinyt, miten parantaisit taloudellista tilannettasi pysyvästi? Moni odottaa äkkirikastumista koko elämänsä, mutta lottovoittoa todennäköisemmin rikastut työnteolla ja päämäärätietoisella suunnittelulla. Avain taloudelliseen riippumattomuuteen on oman talouden suunnittelu. Tässä artikkelissa annamme vinkkejä henkilökohtaisen talouden suunnitteluun ja siihen, miten kerrytät omaisuuttasi, saavutat taloudellisen riippumattomuuden ja lopulta riittävän vaurauden.

Miksi ihmisen kannattaisi vaurastua?

Moni ihminen odottelee lottovoittoa tai muuta oikotietä rikastumiseen, mutta valitettavasti lottovoitto osuu vain harvojen ja valittujen kohdalle. Varmempi ja vakaampi tie on tehdä suunnitelmallisesti ja määrätietoisesti töitä vaurastumisen eteen. Tämä edellyttää sitoutumista ja monia valintoja, mutta on käytännössä jokaisen saavutettavissa.

Talouden huolellinen suunnittelu, velkaantumisen pysäyttäminen ja vaurastumisen tielle suuntaaminen on tie taloudellisen riippumattomuuden saavuttamiseen. Kun olet saavuttanut taloudellisen riippumattomuuden, sinun ei tarvitse enää käydä töissä elannon tienaamiseksi. Olet siis vapaampi valitsemaan, mihin aikasi käytät, ja voit tehdä juuri niitä asioita, joita haluat.

Kun sinulla ei ole velkaa ja kun sinulla on käytössäsi riittävästi rahaa, voit keskittyä elämässä tärkeämpiin asioihin. Taloudellisessa ahdingossa kaikki ajatukset pyörivät usein rahan ympärillä, ja raha siten hallitsee koko elämääsi. Kun saat tilanteen normalisoitua ja käytössäsi oleva rahamäärä kasvaa, sinun ei tarvitse enää käyttää niin paljoa aikaa arjestä selviytymiseen. Vaurastuminen ei välttämättä tarkoita miljoonien tai miljardien tavoittelua, vaan se voi tarkoittaa myös talouden tasapainon muuttamista veloista omistuksiin.

Velkaantumisen pysäyttäminen ja vaurastumisen aloittaminen

Jotta voisit parantaa taloudellista tilannettasi, täytyy sen aivan ensimmäiseksi kartoittaa tilanne realistisesti ja rehellisesti. Kirjaa ylös kaikki tulosi ja menosi sekä kaikkien velkojen kokonaismäärät. Näin pääset alkuun budjetin tekemisessä. Jos velkojen hoitoon käyttämäsi kuukausisumma tuntuu tuloihin suhteutettuna suurelta, mieti, miten voisit vähentää velkataakkaasi. Yleensä neuvotaan järjestämään velat velan määrän ja koron mukaan tärkeysjärjestykseen. Suurimmat ja suurikorkoisimmat lainat ovat niitä, joiden hoito tulisi asettaa etusijalle, kun taas matalakorkoisten lainojen maksuaikaa voi puolestaan pidentää. Neuvottele tarvittaessa lainan myöntäneiden yritysten kanssa uudesta lyhennysaikataulusta. Tilanteen voi vielä tässä vaiheessa korjata, mutta silloin, kun en voit suoriutua kaikista laskuista ja lyhennyksistä, tilanne on jo melko paha.

Velkaa ei missään nimessä kannata ottaa lisää, jos velkojen määrä suhteessa tuloihin on jo tällä hetkellä liian suuri. Toisaalta jos pieniä lainoja on paljon, suuremman lainan ottaminen voi olla kokonaistilanteen kannalta oikea ratkaisu.

Tilanteen kartoitus, budjetointi ja suunnittelu ovat siis avaimia tilanteen muuttamiseen. Karsi menoja ja pyri mahdollisuuksien mukaisesti hankkimaan lisätuloja. Monet pitävät kulujen karsimista hankalana, mutta käytännössä hyvin monet voivat karsia pienillä toimenpiteillä kulutuksestaan jopa kymmeniä prosentteja. Kilpailuta kaikki, mitä kilpailutettavissa on: kuntosalin jäsenyys, sähkösopimus, puhelinliittymä ja vakuutukset. Irtisano tarpeettomat lehti- ja kanavatilaukset sekä jäsenyydet, joita et käytä. Muista, että urheilla voi myös edullisesti tai jopa täysin ilmaiseksi.

Muista tavoitteesi, selätä vaikeat hetket

Tee säästämis- ja sijoitustavoitteistasi mahdollisimman konkreettisia, sillä silloin tavoitteiden saavuttaminen on helpompaa. Älä koskaan unohda päämäärääsi, joka on taloudellisen riippumattomuuden saavuttaminen ja lopulta vaurastuminen. Muista, että tärkein yksittäinen asia, jota vaurastuminen tuo tullessaan, on vapaus. Vapaus valita, mihin aikasi käytät, mitä kaupasta ostat ja mitä haluat tehdä. Raha ei suoraan tuo onnea, mutta toisaalta rahan puute voi aiheuttaa paljon surua, jokapäiväistä ahdistusta ja jopa masennusta.

Vaikka pyrkisitkin määrätietoisesti tavoitettasi kohti, muista, että taloutta ei kannata vetää liian tiukalle. Elämästä on voitava nauttia joka päivä, eikä perusasioista, kuten ravinnosta, voi säästää liikaa.